Dura Mirjam

Kik azok a kalauzok?

Az Alterus nevű bolygón nem éltek orvosok, természetgyógyászok, táplálék-kiegészítőket áruló kereskedők, mégis mindenki kiváló egészségnek örvendett, a bolygó lakói, az alterok sosem betegedtek meg, nem költöttek orvosokra, gyógyszerekre, csodaszerekre. Orvosok helyett kalauzok segítségével őrizték meg egészségüket.

A kalauzok a mi orvosainkhoz hasonlóan működtek, rendelőket tartottak fent, kijártak házakhoz, recepteket írtak. Rendelőjükből azonban hiányoztak az orvosi műszerek, a falakat pedig barátságos képek díszítették. Az alteronak nem kellett itt levetkőzni, ehelyett beszélhetett a gondjairól, amelyekben nem jutott egyedül dűlőre: váltani akart, de nem tudta hogyan; megegyezni akart, de nem sikerült; vitába keveredett és nyerni akart; nem érte el kitűzött céljait; nem tudta, hogyan kommunikálhatna hatékonyabban… Minden altero vigyázott az egészségére.

A kalauzok figyelmesen végighallgatták a hozzájuk fordulót, majd kérdéseket tettek fel. A konzultáció végére tisztán látták, mit kell tenni, hogyan juthatnak el leggyorsabban a megfelelő megoldásig. Előfordult, hogy egy alkalom nem volt elég, sőt gyakran be kellett vonni másokat is a megoldásba, hiszen megegyezni egyedül senki sem tud. Ezekben az esetekben a kalauzok keresték meg a másik felet, készítették fel a folyamatban való részvételre és nyújtottak biztonságos körülményeket a megegyezéshez. Mivel jól működő egyezségeket kötöttek, jogászokra sem kellett költeni és nem kellett évekig várni, hogy lezáruljon egy-egy per. Mikor az élet kihívás elé állította az alterokat, a legnagyobb természetességgel fordultak kalauzokhoz. Az alterok autonóm személyiségként maguk irányították sorsukat.

Ezzel szemben a Föld nevű bolygón mi sokszor azt hisszük, hogy egyedül is meg tudjuk oldani a problémáinkat, konfliktusainkat, vagy pedig azt, hogy a Szerencse, az Univerzum, a Gondviselés – kinek melyik – majd közbelép, csak elég erősen kell vágyni rá.

Csakhogy a világ nem így működik. Ha nem lépünk, nem mi irányítjuk a sorsunkat, mások fognak bennünket irányítani. Holnap semmi sem lesz könnyebb, mint ma, a dolgok utolérnek minket: a főnök üvölt velünk, a kollégánk befúj minket, vagy visszatart fontos információkat. Vezetőként nem értjük, miért nem érdekli beosztottainkat a munka, miért árulkodnak egymásra. Otthon a párunknak elege van abból, hogy alig lát minket, szerinte nem figyelünk rá. Nekünk elegünk van abból, hogy ő nem teljesítette, amit megígért, reggeli fogmosáskor ott vannak a hajszálai a mosdókagylón. A szomszéd kislány pont akkor kezd el hegedűn gyakorolni, mikor mi végre megpihennénk.

Ön dönt: nyertes vagy vesztes akar lenni? Ön akar irányítani, vagy hagyja, hogy lenyomják? Hogyan van nagyobb esélye a sikerre: egyedül, vagy kalauzzal? Megvárja, amíg az egészségével fizet megoldatlan konfliktusaiért? Jövedelme jó részét orvosokra és ügyvédekre költi? Vagy lép?


Hozzászólások

 
)